Sommelierens Lathund!
Här får du en unik inblick i vad sommelieren själv väljer att bjuda sina egna gäster på.
Varje tallrik har två till tre vinfavoriter som är perfekt matchade till respektive förrätt, huvudrätt och dessert.
Självklart kan våra favoriter komma att ändras med tiden, beroende på årgångar och utbud, så besök gärna den här sidan med jämna mellanrum.
Våra unika kvalitetsviner än noga utvalda för att leva upp till vår standard. Ni hittar dem inte på systembolagets hyllor.
Mycket av vårt arbete består av att faktiskt välja bort alla de viner som inte håller måttet, och som inte lever upp till vår och våra kunders standard.
Vi ser till att du som kund får tillgång till kvalitetsviner rakt igenom.
Rosé Metodo Classico | Champagne Brut | Gewurtztraminer | Ruchè Clasic |
Galarin | H Billiot & Fils | Lahnhof – Tenute Costa | Luca Ferraris |
Sauvignon | Sauvignon Blanc | Sauvignon Blanc | Barbera d´Asti DOCG Superiore Tinella |
Lahnhof – Tenute Costa | Bartho Eksteen | Chamonix | Galarin |
Sensazioni | Morellino di Scansano | ||
Luca Ferraris | Tenute Costa |
Sauvignon Blanc | Dolcetto d´Alba | Valpolicella Classico | Barbaresco DOCG |
Journey´s End | Piazzo Armando | Corte Lenguin | Piazzo Armando |
Morellino di Scansano | Ruchè Clasic | Valpolicella Ripasso Classico Superiore | |
Tenute Costa | Luca Ferraris | Corte Lenguin | |
Monferrato Rosso Bricco Rorisso | Nebbiolo d´Alba DOC Superiore | ||
Galarin | Gigi Rosso |
Kika 2015 | Kika 2015 | Amarone Classico DOCG |
Miles Mossop | Miles Mossop | Corte Lenguin |
Opera Prima | ||
Luca Ferraris | ||
Barolo DOCG 2012 | ||
Sylla Sebaste |
Kombinera Mat & vin
Att kombinera mat med vin är något av det mest spännande man kan göra när det gäller smakupplevelser. Många tycker dock att det är svårt, och man blir lika glad varje man lyckas pricka rätt. För att förstå vad man kombinerar så underlättar det om vi först och främst har koll på våra fem grundsmaker. Varje gång man kombinerar mat och vin så får man nya intryck, smakminnesbanken byggs upp. Det finns inga rätt eller fel, bara riktlinjer för vad som brukar rekommenderas. Våga testa och glöm inte att smaker är individuella. Det är roligt och spännande att prova sig fram och hitta sin egna mat och vintyp. Vi har försökt att underlätta genom att lägga upp två olika guider. Den första är våra fem olika grundsmaker och den andra innehåller mer grundläggande basfakta om mat & vin. Lycka till!
Våra 5 grundsmaker:
Salt - fungerar på ett neutraliserande sätt. Bitterheten i maten eller i vinet kan lätt justeras med lite salt på tallriken, som neutraliserar bitterheten. Upplever du att vinet är för surt, bittert eller för strävt så prova med lite extra salt på maten.
Sött - till skillnad från saltet som är neutraliserande så förstärks sötman när du kombinerar mat och vin. Om maten är söt så måste vinet vara sött, det är en grundregel. Däremot kan ett sött vin ha en dämpande effekt på heta maträtter.
Surt - detta är grundsmaken som får saliven att rinna i munnen. Syran har en liknande effekt som saltet och fungerar som en mildrande och utjämnande komponent. Syran i mat och dryck måste harmonisera med varandra för att du ska få en bra balans. Syran "skär" dessutom igenom feta råvaror vilket gör att man enkelt kan kombinera en fet maträtt med ett vin som har hög syra.
Beskt - beska fungerar som en smakförstärkare. Ett bittert eller strävt vin upplevs ännu bittrare med exempelvis grillrätter, som ofta har en lite bränd och bitter nyans.
Umami - Den senast upptäckta grundsmaken umami kan liknas vid proteinberikade råvaror som glutamat och buljong. Att jämnföra umami med en buljongtärning kan vara ett förenklat sätt att förklara fenomenet på, att smakerna förstärks.
6 råd för att hitta rätt:
Syrligheten i maten minskar upplevelsen av syrlighet och beska i vinet och ökar intycket av sötma.
Sötma i maten minskar sötma i vinet och ökar i stället upplevelsen av syrlighet, beska och strävhet i.
Sälta i maten minskar och dämpar upplevelsen av smakerna i vinet.
Fet och krämig mat dämpar upplevelsen av strävhet och beska i vinet.
Syra i vinet minskar upplevelsen av svag beska och hetta, och ökar i stället upplevelsen av sötma i maten.
Sötma i vinet minskar upplevelsen av sötma och hetta, och ökar i stället syrligheten och beskan i maten.
Ha kul och prova dig fram. Svenska Vinbolaget önskar dig lycka till!